Zaal / Project

DE ZAAL

De ABC Cinema is een uitzonderlijke vintage bioscoop uit de jaren zeventig op een van de drukste lanen van Brussel. De ABC “Cinéma Spectacle” opende zijn deuren in 1971 als een zaal gespecialiseerd in pornografische films, afgewisseld met striptease-shows. Meer dan veertig jaar hield de zaal vast aan deze formule, en werd zo een van de laatste Europese sekscinema’s die zijn films nog op 35mm pellicule vertoonde. In juli 2013 zou de ABC uiteindelijk sluiten.

De zaal is niet bijzonder groot, maar biedt een mooie ruimte met gelijkvloers en balkon. Vlak voor het scherm bevindt zich een groot podium. De zaal beschikt in totaal over een honderdtal zitplaatsen.

Ze heeft het potentieel om plaats te bieden aan een waaier van multidisciplinaire activiteiten.

Het plafond van de kleine tussenverdieping naar het balkon, is versierd met een indrukwekkende collage.

Brussel telt veel oude cinemazalen, die ofwel onherkenbaar gestransformeerd zijn dan wel volledig leegstaan. Het bijzondere aan de ABC is dat deze bijna in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De zaal deed tot op de laatste dag dienst als bioscoop. Ze heeft een heel eigen persoonlijkheid, met een stijl die meteen terug doet denken aan de jaren zeventig. Het bescheiden volume zorgt er bovendien voor dat het idee om er terug activiteiten in te organiseren verre van onrealistisch is, want grote verbouwingswerken zullen hierdoor niet nodig zijn.

plan-ABC

HET PROJECT

Sinds juni 2013 staat de voormalige ABC cinema leeg. Het team van Cinema Nova was al enkele maanden geïnteresseerd in het enorme potentieel dat de plek heeft voor het culturele leven in Brussel.

De zaalinfrastructuur en de locatie lenen er zich uitstekend toe om de bioscoopfunctie te behouden en de voormalige ABC uit te bouwen tot een vitale en duurzame participatie- en ontmoetingsplek voor film, muziek en andere kunsten.

Omdat plots vernomen werd dat het gebouw dreigde te veranderen in een zoveelste gezichtsloze snackbar of winkel op de centrale Brusselse Noord-Zuid as, zetten leden van Cinema Nova, Offscreen/vzw Marcel en La Rétine de Plateau de schouders onder een project om deze zaal van de ondergang te redden.

Het is een krankzinnig project. In nauwelijks twee weken werd een wettelijke structuur gecreëerd die de overname van het huurcontract op zich neemt. Gedurende een jaar staat die in voor de huurkost; de tijd die nodig is om een cultureel project te helpen opstarten dat nadien de teugels kan overnemen. De stichting Cineact werd in allerijl opgericht en doet een oproep om hiervoor het nodige geld in te zamelen.

SOS

Rescue mission for ABC Cinema